De beste tuinonderhoud tips voor de herfst

Komt het seizoen van warme chocomelk, een knisperend haardvuur en zachte sloffen er weer aan? Dan is het tijd voor tuinonderhoud. Hoewel je in de herfst wellicht minder in de tuin zit dan in de zomer wil je dat alles goed verzorgd is, zodat je volgend jaar weer extra kunt genieten van al het natuurschoon achter je huis. Wij geven je graag wat tips die professionele hoveniersbedrijven ook toepassen voor tuinonderhoud in het najaar.

1. Snoei de hagen

De hagen snoeien is een klusje voor in september. Door dit tuinonderhoud in deze maand uit te voeren, zorg je ervoor dat je omheining er ook in de winter strak bij ligt. Snoei van boven naar beneden en laat de onderkant van de haag iets breder dan de bovenkant. Zo genieten ook de onderste takjes van zonlicht.

2. Verzorg je gazon

Je gazon ligt er ook in de herfst en winter mooi bij wanneer je in september eventuele kale plekken inzaait. Verwijder in oktober mos en dood gras. Op deze manier krijgt je gras meer lucht en ziet je gazonnetje er mooier uit. Maai het gras ook voor het laatst in oktober.

3. Onderhoud je bestrating

Je tuinpad kan gladder worden door algen en aanslag. Je kunt deze aanslag verwijderen in de herfst door met de hogedrukspuit aan de slag te gaan. Een andere optie is om eerst zand te strooien om vervolgens met behulp van een buitenbezem en een heet sopje je bestrating te schrobben.

4. Snoei je bomen

Sommige bomen horen in het najaar ook gesnoeid te worden. In september kun je aan de slag met je fruitbomen. Ook beuken, esdoorns, berken en soortgelijke bomen mogen in deze maand een snoeibeurt krijgen. In november is het de tijd voor het snoeien van populieren, wilgen en andere geknotte bomen.

5. Maak je veranda of zithoek herfst- en winterklaar

Als je geen overkapte zithoek hebt, zul je vanaf oktober waarschijnlijk weinig of helemaal niet meer buiten zitten. Om je tuinmeubilair te beschermen, zet je deze het best in de schuur of de garage. Je kunt ze ook afdekken met een speciale afdekhoes. 

Heb je wel een overkapte zithoek en zit je hier in het najaar graag? Maak dit plekje dan extra knus door alvast dekentjes klaar te leggen en herfstkleuren te implementeren in je zithoek. Heb je je buitenkacheltje al klaarstaan? Dan wordt het echt genieten in de herfst op de veranda!

Ga jij binnenkort tuinonderhoud uitvoeren om je tuin herfst- en winterklaar te maken? We hopen dat bovenstaande tips je helpen om van de onderhoudsbeurt een succes te maken. En mocht het nou niet lukken, kies er dan voor het uitbesteden van tuinonderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *